nora's FotoPage

By: nora ali

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[Archive]
Sunday, 17-Aug-2008 09:07 Email | Share | | Bookmark

 
Tadi....time surf nak cr resepi bahulu..terjumpak web Liz cookies...sedapnya tgk Brownies dia....
resepi tu rasa2nya dr Wan Mastura & Sarah Jasmine. Anyway thanks ye....nti nak try jugakkk!!!




BROWNIES MAS

Bahan A

250gm butter } double boil

400gm cooking choc Tulip }



Bahan B

340gm brown sugar }

6 eggs } campur semua & whisk

20gm emulco }



Bahan C

80gm tepung gandun

60gm koko (imported)

140gm walnut dicincang



Cara-cara

Melt Bahan A kendian campur ke Bahan B yg telah di-whisk dulu. Kendian boh sume dlm Bahan C.

Alas loyang 12X12 ngan kertas minyak sapu butter sket2. Tuang masuk adunan n bakar. Baking time n temp tu ikut oven masing2 yaa. cam sy punyer 130C for 50 min.



Note from SarahJasmine: · tidak perlu guna mixer· bila bahan A campur ke B sy guna hand whisk and biler nak campur ke c saya kacau pakai spatula plak. choc n butter yg didable boil kan sy kacau pakai wooden spoon.(tak ikut pun tak per ..hehehh sajer mengatal nak taip banyak2 ).·


Sunday, 17-Aug-2008 06:11 Email | Share | | Bookmark

 
Hari ni rasa²nya teringin nak buat vadai.....nak kena cari respi dulu.....
Rasa²nya nak try resepi Kak Rinchan la.....





VADAI






Bahan-bahan:
250gm kacang dal
2 tangkai cili kering, dihiris halus
1 tangkai daun kari, dihiris
1/2 labu bawang besar, dicincang halus
1 camca teh jintan manis biji
1/2 camca teh garam, secukup rasa
Minyak untuk menggoreng

KAEDAH PENYEDIAAN:

1. Rendam kacang dhal selama lebih kurang 4 jam...

2. Toskan hingga kering

3. Kisar kacang dhal hingga halus...kalau ada yg still x hancur tu..x pa..biarkan je!!

4. Satukan semua bahan² di dalam 1 bekas.
5. Gaul rata & leper²kan di atas tapak tangan yg beralaskan plastik yg telah disapu sedikit minyak
masak untuk mengelakkan dari melekat.
6. Susun di atas dulang yang telah disapu sedikit minyak masak.
7. Goreng secara 'deep fried' di atas api yg sederhana.
8. Dah kekuningan, dah boleh diangakat & biarkan suam terus le makan!!!!



Sunday, 17-Aug-2008 05:39 Email | Share | | Bookmark
Inilah kehidupanku.....

 
Bismillahirrahmanirrahim....

Salam sejahtera untuk teman-teman semua......

Dari sehari ke sehari, asyik visit FP kawan-kawan ja..so tingin nak bukak FP sendiri plak. Semuga dapat gak berkongsi pengalaman & sudi²lah menjenguk & memberi pendapat mana yg patut!!!


[Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net